您当前所在的位置: 首页 -> 科学研究 -> 科研动态 -> 正文

现代数学前沿讲座第063讲 杨云(云南大学)

西南联合大学在昆建校暨云南师范大学建校85周年学术活动

发布日期:2023-10-18  来源:   点击量:

报告题目:Research on data-driven ensemble intelligence and its applications in Smart Healthcare

报告摘要:The existing intelligent computing methods can only be applied in single and static scenarios with sufficient and high-quality training samples. Without the support of domain knowledge, they can not realize intelligent activities with high accuracy and strong robustness in complex environments. This report takes ensemble learning as the research route and focuses on the key scientific issues in the field of machine learning such as deep learning, transfer learning, clustering learning, etc., to introduce the basic theoretical research findings and their applications in Smart Healthcare.

报告人简介:杨云,男,1981年生,中共党员,获得英国曼彻斯特大学计算机科学博士学位,教授,博士生导师,CCF高级会员,入选云南省“海外高层次人才引进计划”(现已纳入“云岭学者”专项)、省“中青年学术和技术带头人”、省“杰青”,一系列相关领域国际知名学术期刊编委。现任云南大学软件学院副院长,兼任现代工学院副院长,担任中国侨联特聘专家委员会委员,中国计算机学会人工智能与模式识别专委会执行委员,建设“数字云南”专家组组长,云南省软件工程重点实验室主任等。多年来其致力于攻关人工智能领域的难点问题,主持国家及省部级科研项目10余项,发表中科院一区top与CCF推荐A类等高水平科研论文百余篇,在国内外权威学术出版社出版著作3部。2022年获“中国侨届贡献奖”二等奖1项,2018与2021年分别获“云南省自然科学奖”二等奖各1项,2019年获“全国高校人工智能与大数据学术创新奖”1项。此外,其与多家三甲医院与大型企业开展产学研合作,相关成果广泛应用在医养、安防、交通、疫情防控等领域,取得直接或间接的经济效益2000余万元,相关工作被学习强国、中国教育在线等官方媒体报道。

报告时间:2023年10月19日14:00-15:30

报告地点:武之楼308智慧教室